Παραλίες χωρίς ταμπού.. Αφιέρωμα



Τα ταμπού λιγοστεύουν και οι γυμνιστές απολαμβάνουν με μεγαλύτερη άνεση το μπάνιο τους σε δεκάδες παραλίες της Ελλάδας, συχνά δίπλα σε όσους κολυμπούν φορώντας το μαγιό τους.
Πάντως, αν και η ατμόσφαιρα είναι σήμερα πολύ περισσότερο ανεκτική σε σύγκριση με τις «μαύρες» για τους γυμνιστές δεκαετίες του 1970 και του 1980, με το ατελείωτο κυνηγητό από την αστυνομία και τη λιγότερο «προοδευτική» μερίδα των κολυμβητών, ακόμα καταγράφονται νοοτροπίες που αποθαρρύνουν τους γυμνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απαγόρευση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου του γυμνισμού σε όλες τις παραλίες του νησιού.

Ο Βασίλης είναι 34 χρόνων και κάνει γυμνισμό από τα 18. Εχοντας επισκεφτεί τις περισσότερες παραλίες της Ελλάδας, διαπιστώνει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, ο περισσότερος κόσμος γίνεται πιο ανεκτικός προς τους γυμνιστές. Λέει, ωστόσο, ότι ακόμα είμαστε πιο συντηρητικοί σε σχέση με άλλους λαούς.




Η Ελλάδα, παρά τις χιλιάδες πανέμορφες παραλίες της, έχει μικρότερο αριθμό επισκεπτών που κάνουν γυμνισμό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης
«Παλιά τα πράγματα ήταν μαύρα με αποχρώσεις γκρίζου και τώρα είναι γκρι με αποχρώσεις λευκού. Σίγουρα μας αποδέχονται πιο εύκολα, αλλά η κατάσταση δεν είναι ιδανική ακόμα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει ότι γυμνισμός δεν σημαίνει ''ψάχνω για σεξουαλικό σύντροφο''. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο γυμνισμός γίνεται περισσότερο δημοφιλής στους νέους που αναζητούν εναλλακτικές μορφές διακοπών».

Η ελληνική πραγματικότητα, λέει ο συνομιλητής μας, υποχρεώνει πολλούς συμπατριώτες μας να αγνοήσουν την αλλαγή προς το προοδευτικότερο της νοοτροπίας και να επιλέξουν άλλες χώρες της Ευρώπης. «Πολλοί Ελληνες έχουν εγκαταλείψει τα νησιά μας και πάνε στην Κροατία για γυμνισμό. Ο λόγος είναι ότι στην Αδριατική οι γυμνιστές είναι πολύ μεγάλο ποσοστό των τουριστών. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα ήταν στις τρεις πρώτες θέσεις, αλλά τώρα έχει πέσει πολύ λόγω κάποιων δυσάρεστων περιστατικών. Επίσης, όταν ο κόσμος θέλει να κάνει γυμνιστικές διακοπές, θέλει να έχει και τα αντίστοιχα καταλύματα, κάμπινγκ ή ξενοδοχεία. Εδώ δεν τα έχουμε και αντίθετα τα έχουν στην Κροατία και, τελευταία, στην Τουρκία», υπογραμμίζει.




Ο ιδιοκτήτης ενός από τα λίγα ξενοδοχεία της Ελλάδας που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυμνιστές, ο κ. Νίκος, συμφωνεί ότι η κατάσταση είναι περίπου αυτή και λέει ότι οι Ελληνες που κλείνουν δωμάτια αποτελούν τη μειοψηφία των πελατών του. «Στη χώρα μας ταυτίζουμε τον γυμνισμό αποκλειστικά με την έννοια του ''κάνω μπάνιο γυμνός σε μια παραλία'' και τίποτα περισσότερο. Οπότε έχουμε λίγα ζευγάρια από την Ελλάδα και αυτά κλείνουν δωμάτια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», λέει.

Ο κ. Νίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα, παρά τις χιλιάδες πανέμορφες παραλίες της, έχει μικρότερο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, κάτι που αποδίδει στην ελλιπέστατη διαφήμιση. «Είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ για το πόσο φιλική είναι η Ελλάδα στο θέμα του γυμνισμού. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο όσον αφορά τη νοοτροπία μας, οπότε μια καλή διαφημιστική εκστρατεία θα μπορούσε να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα», καταλήγει.


Ο Βασίλης, από την πλευρά του, τονίζει ότι η πολιτεία μπορεί να δώσει την απάντηση καθορίζοντας επίσημα παραλίες για γυμνιστές. «Υπάρχει ο νόμος που λέει ότι ο γυμνισμός δεν είναι παράνομος, αλλά δεν έχει υπάρξει η μέριμνα για να οριοθετηθεί έστω και μια παραλία. Αν είχε γίνει αυτό, θα έρχονταν στην Ελλάδα περισσότεροι τουρίστες, χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να τους φέρει κάποιος την αστυνομία».



ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Συμβουλές για τις μεικτές παραλίες

Ο γυμνισμός απαγορεύεται στις μεγάλες παραλίες με οικογένειες, οπουδήποτε υπάρχουν οι σχετικές πινακίδες και στις παραλίες όπου δεν υπάρχουν άλλοι γυμνιστές.
Αν βρίσκεστε σε παραλία όπου υπάρχουν κάποιοι γυμνιστές καθίστε όσο πιο κοντά τους μπορείτε.
Αν ακούσετε κάποιον να κάνει αρνητικά σχόλια για τον γυμνισμό φορέστε το μαγιό σας.
Αν δείτε κάποιον να εκνευρίζεται είναι καλύτερα να φύγετε.
Μην αρχίσετε τους λεκτικούς διαξιφισμούς με όσους είναι κατά του γυμνισμού.

ΟΔΗΓΟΣ

Τα δέκα πρέπει και δεν πρέπει

Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συσχετίζεται με την οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική αναζήτηση.
Δεν αποτελεί δικαίωμα μιας συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού ομάδας, αλλά όλων ανεξαιρέτως.
Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συνδέεται με την επιδειξιμανία και την ηδονοβλεψία.
Ο γυμνισμός ενέχει ερωτισμό, αλλά δεν αποτελεί σεξουαλική έκφραση.
Οι γυμνοί φίλοι απολαμβάνουν και μοιράζονται την εμπειρία του γυμνισμού ως έκφραση ουσιαστικής σωματικής και πνευματικής /ψυχικής επαφής και όχι ως λανθάνουσα σεξουαλική επιθυμία.
Ο γυμνισμός αποτελεί ιδεολογία, με την έννοια ότι προσδιορίζεται από ένα σύστημα εννοιών όπως: αυτοεκτίμηση, φυσιολατρία, ελευθερία έκφρασης, απενοχοποίηση, αληθινή επαφή, φυσικότητα.
Ο γυμνισμός για πολλούς ανθρώπους δεν περιορίζεται στη φύση ή στο νερό, αλλά μπορεί να αποτελέσει συνήθεια της καθημερινότητάς τους στον προσωπικό τους χώρο. Η αίσθηση της γυμνής παρέας μέσα σ' ένα σπίτι δεν πρέπει να θεωρείται ύποπτη ή ενοχοποιητική κατάσταση, ούτε να συνοδεύεται από υπαινιγμούς σεξουαλικότητας.
Οι γυμνοί φίλοι μπορούν να συνυπάρχουν ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αρκεί να είναι συνειδητοποιημένοι γυμνιστές.
Ο γυμνισμός δεν ακυρώνει τις ορμές μας, ούτε απαγορεύει την με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασή τους. Μπορεί ως έννοια να περιέχει και την ερωτική έκφραση, αλλά δεν πρέπει επ' ουδενί να προσδιορίζεται από αυτήν.
Ο γυμνισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος (όχι βέβαια ο μοναδικός) να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως και να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε και τους άλλους χωρίς μάσκες, ρετουσαρίσματα και υποκριτικές εκδηλώσεις.





 Αττική

Μπορεί τα παράλια της Αττικής να μην βρίθουν πινακίδων με την ένδειξη «παραλία γυμνιστών», όμως μικροί, βοτσαλωτοί ή αμμουδεροί κολπίσκοι για να κάνετε τις βουτιές σας μακριά από συνοφρυωμένα βλέμματα υπάρχουν, και διαδίδονται από στόμα σε στόμα. Ενδέχεται να χρειαστείτε έναν χάρτη –και λίγο περπάτημα– για να τις εντοπίσετε, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

ΚΑΠΕ, Σούνιο 



Πριν από λίγα χρόνια, το μυστικό διέρρευσε και η πάλαι ποτέ «κρυφή» παραλία της αττικής ακτογραμμής εξελίχθηκε σε hot spot. Πλέον, τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος ξεχειλίζει, αλλά αυτό δεν σας αφορά: εσείς διασχίζετε την δημοφιλή παραλία, περνάτε από το μονοπάτι πίσω από τους βράχους στα δεξιά της, και βρίσκεστε στη μικρή, βοτσαλωτή παραλία των γυμνιστών. Μια καλή ιδέα είναι να έρθετε σχετικά αργά –ούτως ή άλλως, από τις 12.00 έως τις 17.00 ο ήλιος δεν είναι φίλος– για να δείτε το ωραίο ηλιοβασίλεμα.

Πώς θα φτάσετε ως εκεί: Μπορεί να είναι πια μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Αττικής, η εύρεσή της όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση αν την επισκέπτεστε πρώτη φορά ή έχετε να πάτε δυο χρόνια. Κρατήστε σημειώσεις: Στο 64ο χλμ της Αθηνών-Σουνίου, σε μια αριστερή στροφή, θα δείτε την θρυλική (και αρκετά ξεβαμμένη πια) πινακίδα "KAΠE" στο δεξί σας χέρι. Στρίβετε εκεί δεξιά και ακολουθείτε τον χωματόδρομο για περίπου 500 μέτρα. Στο τέλος του, υπάρχει ένα μικρό ξέφωτο όπου παρκάρετε και συνεχίζετε με τα πόδια, μέχρι τα σκαλάκια που θα σας οδηγήσουν στην πρώτη παραλία. Εν συνεχεία, το μονοπάτι πίσω από τους βράχους που λέγαμε προηγουμένως θα σας φέρει στην δεύτερη παραλία –γνωστή και ως «εκείνη των γυμνιστών».

Ραμνούντα 



Κατ’ αρχήν, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες, καθώς απέχει περί τα 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αυτό, βέβαια, εγγυάται πως θα την πετύχετε σχεδόν πάντα καθαρή, και με ελάχιστο κόσμο. Είναι, επίσης, ένα από τα παλαιότερα –και σταθερότερα– προπύργια του αττικού γυμνισμού, πράγμα που σημαίνει πως όλοι οι συν-λουόμενοι σας θα είναι γυμνιστές. Η παραλία συνορεύει με έναν όμορφο αρχαιολογικό χώρο, για την περίπτωση που θέλετε να συνδυάσετε τις βουτιές σας με λίγο sightseeing.

Πώς θα φτάσετε ως εκεί: Δύσκολα, αλλά τι καλό είναι εύκολο σε αυτή τη ζωή; Δώστε βάση: κατευθύνεστε προς το Γραμματικό, και λίγο πριν το χωριό στρίβετε δεξιά στο σημείο που σας υποδεικνύει η πινακίδα «Λιμνιώνας». Εκεί ακολουθείτε την άσφαλτο, η οποία στην συνέχεια μετατρέπεται σε πολύ απότομο χωματόδρομο (ένα 4x4 θα ήταν ιδανικό για τους μη εξοικειωμένους πεζοπόρους) τον οποίο ακολουθείτε για τέσσερα περίπου χιλιόμετρα. Σε όλη την διαδρομή στον χωματόδρομο θα συναντήσετε τρεις –πάντα χωμάτινες– διασταυρώσεις. Στην πρώτη παραμένετε αριστερά, και στις άλλες δύο στρίβετε δεξιά (στην τελευταία διασταύρωση υπάρχει πινακίδα που δείχνει αριστερά προς Σέσι, εσείς στρίβετε δεξιά). Μετά την μεγάλη και απότομη κατηφόρα, υπάρχει ένα πέτρινο χάλασμα και αμέσως από κάτω ένα εκκλησάκι. Παρκάρετε και φτάσατε.

Μαρίκες, Ραφήνα



  Όχι η μεγάλη, αμμουδερή παραλία της Ραφήνας, αλλά ο μικρός, βραχώδης κολπίσκος πίσω της. Η σχετικά δύσκολη πρόσβασή του εγγυάται… την ησυχία σας, τα νερά είναι κρυστάλλινα και εντυπωσιακά γαλάζια, αλλά οι φαν της ηλιοθεραπείας μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερος χώρος να απλώσετε πετσέτα.

Πώς θα φτάσετε ως εκεί: Στη δεξιά άκρη της παραλίας της Ραφήνας, θα βρείτε τα σκαλοπάτια που ανηφορίζουν προς ένα μονοπάτι, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε έναν κολπίσκο με υπέροχα νερά. Για τους… τεμπέληδες, υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή, με το αυτοκίνητο: φεύγοντας από τον χώρο στάθμευσης της μεγάλης παραλίας της Ραφήνας, συνεχίζετε ευθεία την ανηφόρα, στρίβετε στο πρώτο στενό αριστερά, μετά ξανά αριστερά και στο τέλος του δρόμου συναντάτε μια χωμάτινη προέκταση. Εκεί παρκάρετε και κατεβαίνετε με πολύ προσοχή το μονοπάτι που βγάζει αμέσως στην παραλία γυμνιστών. Δείτε τον χάρτη στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.

Κολπίσκοι στο Μαύρο Λιθάρι 



Η ιδανικότερη επιλογή αν θέλετε απλώς να κάνετε μια γρήγορη βουτιά, ή βαριέστε να οδηγείτε, οι τρεις κολπίσκοι μετά την παραλία Μαύρο Λιθάρι μαζεύουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα γυμνιστές, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην gay κοινότητα. «Μοιρασμένοι» ανάμεσα σε βότσαλο και άμμο, με καθαρά νερά, και ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα, θέλουν λίγη προσοχή κατά τις πρώτες βουτιές, για να μην χτυπήσετε στους μικρούς υφάλους μέσα στο νερό.

Πώς θα φτάσετε ως εκεί: Παρκάρετε στη δεξιά πλευρά του δρόμου αμέσως μετά το ξενοδοχείο Eden και κατεβαίνετε στην παραλία κάτω από το γήπεδο τένις. Διασχίζοντας την παραλία προς τα αριστερά, προς το Σούνιο δηλαδή, καταλήγετε σε τρεις μικρούς διαδοχικούς κολπίσκους, που χωρίζονται μεταξύ τους με βραχάκια.

Μπουκουρίμα (Κερατέα)

Στην Λεωφόρο Λαυρίου έξω από την Κερατέα, στρίβετε αριστερά ακολουθώντας την πινακίδα προς Κακή Θάλασσα. Λίγο πριν μπείτε στον οικισμό της Κ .Θάλασσας και πριν κατεβείτε προς την παραλία, στο αριστερό σας χέρι στρίβετε στην οδό Άρεως και ακολουθείτε την ευθεία μέχρι το τέλος της ασφάλτου. Εκεί αφήστε το αυτοκίνητο και ακολουθείστε με τα πόδια τον χωματόδρομο στα δεξιά σας. Αυτός σιγά σιγά θα γίνει μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην παραλία. Στην κατάβαση φροντίστε να βάλετε κλειστά παπούτσια για να αποφύγετε τυχόν "βουτιές". Στην παραλία θα βρείτε ψιλό χαλίκι και αρκετά καθαρή θάλασσα.

Βραυρώνα

Στον δρόμο από Μαρκόπουλο προς Πόρτο Ράφτη, πριν το Π. Ράφτη στρίβετε αριστερά προς τον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας και τις παιδικές κατασκηνώσεις Χαμολιάς. Δεν στρίβετε στην διασταύρωση για Λούτσα, αλλά ακολουθείτε τον δρόμο ευθεία δεξιά. Αφήνετε στο αριστερό σας χέρι τον αρχαιολογικό χώρο και συνεχίζετε ευθεία ακολουθώντας τον δρόμο. Στην διασταύρωση μετά την κατηφόρα στρίβετε αριστερά προς την παραλία. Ο δρόμος συνεχίζει δεξιά παράλληλα προς την παραλία για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Πριν τις κατασκηνώσεις και απέναντι από τον οικισμό Πολυτεχνείου, θα δείτε μια χερσόνησο με λόφο. Στο σημείο αυτό στρίβετε αριστερά και παρκάρετε στο μεγάλο πλάτωμα. Ακολουθείστε το μονοπάτι και στο τέλος βρίσκεται ένας οργανωμένος βραχώδης κόλπος γυμνιστών. Αν ακολουθήσετε τον δρόμο των κατασκηνώσεων θα καταλήξετε σε ένα χωμάτινο ύψωμα στον οικισμό των ασφαλιστών, μια έκταση περιφραγμένη με συρματόπλεγμα. Απέναντι θα δείτε ένα κόλπο με βράχια όπου συνήθως μαζεύονται γυμνιστές, κυρίως άντρες. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι δίπλα από το συρματόπλεγμα θα φτάσετε στα βράχια, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Πανόραμα Κινέτας

Στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στρίβετε δεξιά μετά το τρίτο τούνελ στην ένδειξη "Κινέτα- Πανόραμα" και ακολουθείτε τον δρόμο που σας οδηγεί στην παραλία. Φτάνοντας, ο δρόμος συνεχίζει μόνο αριστερά και καταλήγει στο ξενοδοχείο Sun. Παρκάρετε εκεί και συνεχίζετε με τα πόδια παραλιακά (κατεύθυνση προς Αθήνα). Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη, οπότε μετά από κανά 20λεπτο θα βρείτε τους πρώτους γυμνιστές. Η παραλία έχει άμμο και πέτρα και εκτείνετε κατά μήκος της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου